Argentijnse wijnen

Lekkere Argentijnse wijnen, die bestel je online bij Krijgsman.

Bezig met zoeken...

Bezig met zoeken naar

Salentein Barrel S Chardonnay

Salentein Barrel S Chardonnay
kg
kg
kg

Salentein Barrel S Malbec

Salentein Barrel S Malbec

kg

Salentein Barrel S Cabernet Sauvignon

Salentein Barrel S Cabernet Sauvignon
kg

Salentein Barrel S Pinot Noir

Salentein Barrel S Pinot Noir
kg

Salentein Barrel S Merlot

Salentein Barrel S Merlot

kg

Salentein Numina Chardonnay

Salentein Numina Chardonnay
kg

Salentein Numina Malbec

Salentein Numina Malbec

kg

Salentein Numina Syrah

Salentein Numina Syrah
kg

Salentein Numina Cabernet Franc

Salentein Numina Cabernet Franc
kg

Salentein Numina Gran Corte Red

Salentein Numina Gran Corte Red
kg

Callia Alta Lunaris Chardonnay

Callia Alta Lunaris Chardonnay

kg

Callia Alta Lunaris Shiraz Malbec

Callia Alta Lunaris Shiraz Malbec

kg

Callia Alta Lunaris Shiraz Rose

Nu slechts

Callia Alta Lunaris Shiraz Rose

kg

Callia Alta Magna Cabernet Sauvignon

Nu slechts

Callia Alta Magna Cabernet Sauvignon

kg

Callia Alta lunaris Malbec

Callia Alta Lunaris Malbec

kg

De Wijnbouw in Argentinië

In Argentinië bevinden zich vooral in het westen van het land, op de oostelijke hellingen van de Andes, tussen 22° en 42° zuiderbreedte, over een lengte van 2400 kilometer.

Druivenrassen

Het land kent een grote variatie van klimaattypes en soorten grond. Wijnbouw was al eeuwen door de komst van de Spanjaarden gekend,
zij namen druivenstokken mee voor de productie van missiewijn. In de 19e eeuw brachten veel immigranten uit bijvoorbeeld Baskenland
en Italië hun eigen druivensoorten mee, waardoor in het land veel druivenrassen aanwezig zijn: uit Spanje, Italië en Frankrijk.
Men vindt er onder andere Malbec, Sangiovese en Tempranillo. Door het ontbreken van extreem hoge temperaturen op deze berghellingen
hebben de druiven een zeer sterk aroma.

Het land kent een grote variatie van klimaattypes en soorten grond. Wijnbouw was al eeuwen door de komst van de Spanjaarden gekend,
zij namen druivenstokken mee voor de productie van missiewijn. In de 19e eeuw brachten veel immigranten uit bijvoorbeeld Baskenland
en Italië hun eigen druivensoorten mee, waardoor in het land veel druivenrassen aanwezig zijn: uit Spanje, Italië en Frankrijk.
Men vindt er onder andere Malbec, Sangiovese en Tempranillo. Door het ontbreken van extreem hoge temperaturen op deze berghellingen
hebben de druiven een zeer sterk aroma.
De totale wijnproductie van ongeveer 1,5 miljard liter per jaar bestaat voor twee derde uit rode en voor de rest uit witte wijnen.
Er wordt een zeer kleine hoeveelheid rosé wijnen gemaakt.
De belangrijkste rode wijnen worden gemaakt van de Malbec, ongeveer 33% van het totaal, gevolgd door de                                                                   Bonarda (23%), Shiraz (14%) en Cabernet Sauvignon (12%).
Bij de witte wijn is de Pedro Ximénez favoriet met een aandeel van 35%, gevolgd door de Torrontés (30%) en Chardonnay (15%).
De Malbec levert in dit klimaat de beste wijn (droog en warm overdag, 's nachts koud) en is ook de meest geteelde soort.
Aangezien Malbec een dikke schil heeft geeft de druif veel smaak en zijn de wijnen robuust.
Argentijnse malbec is toegankelijker dan Franse en heeft een vleug van pruimen en bramen.
Argentijnse wijnen passen goed bij de nationale eetgewoonten: veel vlees en pasta's. Overigens is het in Argentinië de gewoonte
om wijn met water te verdunnen aan tafel.
Met zo'n 224.000 hectare (2014) staat Argentinië op de vijfde plaats van de grootste wijnlanden.
De gemiddelde oogst bedraagt 10.000 kilogram per hectare. Aangezien de druiven in Argentinië in een relatief droog klimaat groeien
zijn er weinig bestrijdingsmiddelen en anti-schimmel producten nodig. Dit heeft ook een positief effect op de kwaliteit van de wijn.
Een aantal wijngaarden werken nog met pergola's waarbij de druiven op ooghoogte hangen.
Door het klimaat en de hoge opbrengst per hectare zijn de wijnen kwalitatief niet hoogstaand, uitzonderingen daargelaten.
De meeste wijngaarden zijn open voor publiek en gratis te bezichtigen, waardoor het wijntoerisme in Mendoza populair is.

Wijngebieden

Het beplante oppervlakte aan wijndruiven in Argentinië bedroeg 223.580 ha met ongeveer 25.500 wijngaarden in 2014.
De twee provincies Mendoza en San Juan zijn goed voor bijna 94% van het totale areaal aan wijndruiven.
Veruit het belangrijkste wijngebied bevindt zich in de provincie Mendoza. Deze regio kent driekwart van de Argentijnse
wijngaarden, die op hoogtes tussen 900 en 1500 meter gelegen zijn. Het klimaat is er warm en droog, en men is zeer
afhankelijk van irrigatie met smeltwater uit de Andes. Hiervoor gebruikt men een eeuwenoud stelsel van kanaaltjes: de acéquias.
De tien wijnbouwgebieden Liggen bijna allemaal in een smalle strook land ten oosten van de Andes:

Jujuy
Salta
Cafayate
Tucumán
Catamarca
La Rioja
San Juan
Mendoza: het grootse en belangrijkste wijnbouwgebied: ze leveren 2/3de van de wijnen van het land
La Pampa
Rio Negro

Statistieken

Lange tijd lag de bij de productie de nadruk op wijnen voor de massaconsumptie. De meeste wijn werd in het eigen land geconsumeerd en de
export was niet noemenswaardig. In 1973 bereikte de productie een record van 27 miljoen hectoliter en in 1997 was dit gehalveerd.
De consumptie per hoofd van de bevolking daalde van 92 liter in 1972 naar 41 liter mede door de opkomst van bier en frisdrank die door
grote concerns met veel marketing onder de aandacht werden gebracht waardoor de wijnsector een belangrijk deel van de afzet verloor.
In de negentiger jaren ging het beleid om en ging men meer aandacht schenken aan kwaliteit en exportmarkten. Het verdwijnen van de
Argentijnse militaire regimes en de komst van de democratie nam de investeringsbereidheid in de wijnsector toe.
In 2012 was Argentinië op zeven na het grootste wijn producerend land van de wereld.
In 2012 had Argentinië een teleurstellende oogst door hagel en vorst, in voorgaande jaren stond het land op een vijfde plaats.
Na de periode 1990-96 is het areaal bebouwd met wijndruiven forse gedaald en bereikte rond het jaar 2000 een dieptepunt.
Daarna is een herstel opgetreden en schommelt de wijnproductie rond de 1,5 miljard liter per jaar.
Ongeveer een vijfde van de hoeveelheid wijn wordt geëxporteerd. Veruit de belangrijkste exportmarkt is de Verenigde Staten,
gevolgd op grote afstand door Canada, Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Nederland stond op de vijfde plaats in 2014 gemeten naar volume en waarde.
Argentinië importeert op bescheiden schaal wijn uit Spanje, Frankrijk en buurland Chili.
De scherpe daling van de wijnproductie in 2016 wordt toegeschreven aan El Niño.
Het was kouder en natter waardoor de druiven minder goed groeiden en de oogst ook met enkele weken werd uitgesteld.